Kulturmøder på Roskilde Festival Rotating Header Image

Nogle tager deres del af skraldet på Roskilde Festival

Efter et tip fra Maja Nyvang Christensen har Nalle Kirkvåg læst en interesant artikel i Politiken…om festivalens største campingområde (camping P), hvor ca. 20.000 festivalgæster forventes at overnatte i år. Som kendere af festivalen ved, er det et nærmest syndigt rod, der møder en efter festivalen, hvor mågerne flokkes om resterne fra plus 100.000 menneskers efterladenskaber.

I nogle år har en række kræfter i RF arbejdet på at få festivalens gæster til at tage mere ansvar i forhold til det enorme bjerg af affald, der ligger tilbage. For det ligner jo nærmest et alt andet end rent ragnarok, når RF er overstået… I flg. Politiken drejer det sig om alt fra tomme sprutflasker, makreldåser, luftmadrasser og mudderindsmurte teltduge. Om ødelagte og efterladte soveposer, som flyver rundt i luften. Ja, efter en uges heftig fest er campingområdet omdannet til en af Danmarks største, ildelugtende lossepladser.

Men nu sker der noget, nu skal det være slut med denne lossepladsmentaliet. Well, i hvert fald på camping P, hvor altså ca. 20.000 festivalgæster forventes at overnatte i år.

Med projektet Clean Out Loud vil RF gøre Roskilde Festival larmende ren. 1.500 mennesker har allerede meldt sig til at bidrage til renholdning og bæredygtighed i projektet, som er stablet på benene af en gruppe unge iværksættere. “Vi lægger stor vægt på, at folk ikke bare skal være publikum og blive underholdt, men [at de] derimod skal skabe underholdningen selv.
Vi er meget inspireret af flere udenlandske festivaler som f.eks. Burning Man festivalen i Nevada i USA, der aktiverer brugerne til selv at tage ansvar og efterlader festivalen helt ren hvert år
”, fortæller Nina Johanne og Mathias Wahlstrøm, et par af bagmændene i Clean Out Loud til Politiken.

Det er Vallekilde Højskole, der bl.a. sammen med Roskilde Festival Højskole og RF står bag projektet. Deres vision er at vise, at festivalgæsterne godt kan finde ud af rydde op efter sig selv. “Vi kalder området for Clean Out Loud, fordi der skal skrues op for festen og ned for affaldet”, siger Nina Johanne til Politiken.

Skraldeparade og affaldsdating
Projektgruppen har gennem de seneste måneder været i kontakt med hundrede af mennesker, der alle har vist interesse for at bidrage. “Det er lykkedes os at lave et spændende samarbejde med mange forskellige højskoler, efterskoler og andre etablerede lejre. Forhåbentlig vil der med disse initiativer kunne opnås en mentalitetsændring, så folk fremover vil have en renere tilgang til det at tage på festival”, fortæller Nina Johanne til Politiken.

Det overordnede mål er at efterlade pladsen i samme tilstand, som når portene bliver åbnet. “Vi har fået en masse uopfordrede henvendelser. Nu åbner vi for officielle tilmeldinger”, siger Nina Johanne fra Vallekilde Højskole til Politiken.

Blandt de mange aktiviteter vil der på Clean Out Loud være skraldeparade, loungeområde med affaldsdating og en konkurrence om hvilken lejr, der bliver den reneste. Karmakanonen, der et cykeldrevet musikanlæg, vil også fyre op for musikken.

Du kan her høre mere om projektet…fra et indslag på Københavns Radio/DR.

Andre spændende links fra Politiken: Skraldet hober sig op på Roskilde + Nu må det være nok med det pis på Roskilde + Tusindvis af Roskilde-telte efterladt + Festivalgæster skal selv rydde op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


one × = 5