Kulturmøder på Roskilde Festival Rotating Header Image

Kritisk blik på Roskilde Festival

Roskilde Festival 2011 var, som vanligt, en noget blandet men heldigvis også god oplevelse. Og mens vejret skiftede fra tropisk varme til nærmest tropisk regn og græsset fra en smuk grøn farve til mudderbrunt smat, lykkedes det på 2½ døgn at producere 6 podcast om meget forskellige emner fra denne, nordens største kultur- og musikfestival.

Målet var at rive en flænge virkeligheden,du får mulighed for at komme bag den umiddelbare virkelighed og bag overfladen, der som en anden film lægger sig over alt, men som selvfølgelig gemmer på meget andet og mere end det, der lige kan ses og opleves. Håbet var at finde noget nyt, spændende og anderledes, der er relevant og gerne også lærerigt. Og det skal vi da lige love for, lykkedes. For med en produktionstid på blot 2½ døgn, er vi her på reaktionen godt tilfredse med resultatet og de 6 podcast.

Ensomhed på Roskilde Festival
Roskilde Festival er fest, et væld af mennesker, og mange små fællesskaber i et kæmpe fællesskab. Men fællesskabet kan nogle gange blive ret ensomt.
Og når ensomheden sniger sig ind på en, kan Roskilde Festival blive noget af en udfordring. Så hvad stiller man op med sin ensomhed, når alle andre bare har det sjovt? Journalist Maja Nyvang Christensen har undersøgt fænomenet ensomhed på årets Roskilde Festival.

Ensomhed by PolykromFonden

Teknik: Sune Anderberg. Redaktører: Claus Pilehave & Nalle Kirkvåg.

Kvinder, kusse og køn
Journalist Muhamed Vejzovic undersøger kvinderoller på Roskilde Festival. Han finder bl.a. svar på det, du gerne vil vide om kvinders seksualitet, men som du måske er bange for at spørge om… Hør også om hygiejne, kødfløjter og Camp Cunt, samt om kussomaten og mænd der sluger.

Kvinder, kusse og køn by PolykromFonden.

Teknik: Søren Iversen. Redaktører: Claus Pilehave & Nalle Kirkvåg.

All about the dresses
Alle på Roskilde Festival kender til scenernes forskellige konferencierer. Men hvad er egentlig konferenciens rolle, hvordan forbereder de sig og hvorfor stiller de sig frivilligt til skue på en festival, hvor musikken ellers er i centrum? Journalist Anne Lundgaard har undersøgt dette mm. i radiomontagen om Gertrud & Katrine, der på andet år er konferencierer på Odeon Scenen.

All about the dresses by PolykromFonden

Teknik: Simon Boertmann Brüel. Redaktører: Nalle Kirkvåg & Claus Pilehave.

Katrine og duften
Anna Thaulow & Katrine Hornstrup Yde har undersøgt lugte på årets festival. For om noget er Roskilde Festival kendetegnet ved sine mange lugte – lige fra urinstøv, mennesker, sved til øl og meget, meget mere.

Katrine og duften by PolykromFonden

Teknik: Søren Iversen. Redaktører: Nalle KirkvågClaus Pilehave.

Urmennesket på festival
Kulturmøder.dk sendte to reportere i marken for bl.a. at undersøge, hvad der sker, når det moderne menneske giver los ved den årlige og rituelle åbning af festival.pladsen torsdag kl. 17.00. Her er der nemlig tradition for, at publikum styrtløber op til Orange Scene, hvor det altså gælder om at komme allerførst.

Urmennesket på festival by PolykromFonden

Bag denne podcast står Olav Hesseldahl og Sophie Fuglesang, teknik: Søren Iversen. Redaktører: Claus Pilehave & Nalle Kirkvåg.

African Youth Panel
Linn Katarina Grubström er i år på sin første Roskilde Festival nogensinde. Så sammen med medlemmer af African Youth Panel fra Østafrika har hun sat sig for at undersøge, bl.a. hvilke kulturmøder man støder på, når man som hun såvel som African Youth Panel er på deres første Roskilde Festival nogensinde.

African Youth Panel by PolykromFonden

Teknik: Sune Anderberg. Redaktører: Claus Pilehave & Nalle Kirkvåg.

Klicheer og vanetænkning er oftest det, der gælder i dækningen af den årlige Roskilde Festival. Gang på gang skal vi høre om de leverpostej og makrelmadder i varme telte, høre om smat og mudder samt ikke mindst om de mange musikere, der for sekshundredeogsyvogtyvende gang skal fortælle om deres nervøsitet, lige inden de går på scenen; noget der jo næppe lægger en dæmper på evt. nerver!

Det ses også tydeligt i mainstreampressens dækning af Roskilde Festival, at kendis journalistik har erobret primetime, hvor diverse kendisser interviewer andre kendisser om deres kendisliv på denne eller andre festivaler. F.eks. som i TV2s Go’ Aften Danmark, hvor Anders Breinholdt interviewer kendte inde i den lukkede medieby, hvor almindelige dødelige ikke har adgang, mens Cecilie Frøkjær på en lukket platform, højt hævet over publikum, interviewer andre kendte… Eller her i DRs Afteshowet, hvor man kan “møde både de største stjerner og de største musikere og de helt unge, der endnu er på vej“.

I de 6 podcast står klicheerne ikke i kø. For trods meget sparsomme midler og begrænset produktionstid, producerede en række frivillige journalister, teknikere samt to redaktører på kort tid historier om så forskellige emner som ensomhed, kvinde roller på Roskilde Festival og om at være født uden lugtesans.

Der var tale om et pilotprojekt – et forsøg på at se, dels i hvilket omfang det er muligt at producere kritisk journalistik med ret begrænsede midler, herunder tid. Og det var det…altså muligt.
Og dels om det overhovedet er muligt ind komme bag det umiddelbare og dér vise og fortælle om det, der ellers ikke er adgang til. Men ikke bag om og ind til kendiser, der jo i bund og grund er umådelige kedelige (og ligesom du og jeg!), men bag den virkelighed, der møder os alle – festival eller ej!

Efter en temmelig våd en sommer, er redaktionen nu i gang med at evaluere samt undersøge, om der kan og skal laves endnu et projekt i 2012… I mens kan du jo så bl.a. her lytte til en række koncertoptagelser med f.eks. svenske Little Dragons, Bright Eyes og Kaizers Orchestra og Spids Nøgenhat.

Kulturmøder på Roskilde Festival er et Polykromfonden-projekt i et tæt samarbejde med Roskilde Festival Højskole og Roskilde Festival samt med Den2Radio og LARM AUDIO RESEARCH ARCHIVE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


four − 2 =